Komšić: Dodikov kabinet krije ikonu kao zmija noge

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dana 17. 12. 2020 godine putem Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine zaprimilo diplomatsku notu od strane ambasade Ukrajine, rečeno je za N1 iz kabineta Željka Komšića.

Kako se navodi, Predsjedništvo BiH s tim u vezi nije zauzelo stav.

“Predsjedništvo BiH s tim u vezi nije zauzelo stav s obzirom da osumnjičeni za mahinacije sa ikonom, to jest gospodin Milorad Dodik, se pretvara da problem ne postoji. S tim u vezi, smatramo da se svi zainteresovani za taj slučaj trebaju obratiti kabinetu člana Predsjedništva BiH iz RS, koji uostalom navedenu ikonu, nama nepoznate vrijednosti, kriju kao zmija noge“, rečeno je za N1 iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i dalje vrše provjere u vezi afere “Ikona”, kazali su za N1 iz ove institucije.

Kako se navodi u odgovoru za N1 iz Tužilaštva BiH su naveli:

“U cilju provjera navoda u predmetu formiranom na temelju dopisa ministrice Bisere Turković, u javnosti poznatom kao predmet ‘Ikona’, kao što smo ranije obljavili, formiran je predmet u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u okviru kojeg se vrše provjere. U okviru navedenog predmeta provode se radnje i aktivnosti, kao i zahtjevi i prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći, te će u okviru tog predmeta biti saslušan i ambasador BiH u Moskvi”, naveli su iz Tužilaštva BiH za N1.

Takođe, dodaje se da će svi akteri posjete biti saslušani, kao i sva tri člana Predsjedništva.

“Takođe će se saslušati i sve osobe koje su učestvovale u organizovanju ove posjete, kao i sva tri člana Predsjedništva BiH, zbog eventulanih propusta i dešavanja kojima je narušen ugled Bosne i Hercegovine”, navedeno je u odgovoru za N1.

Izvori BN TV, bliski Dodikovom kabinetu, su otkrili da je u pitanju ikona koja vrijedi, nevjerovatnih, 12, 5 miliona evra bila pohranjena u depozitu Banke Srpske u stečaju, koja je preuzela UKIO banku.

Ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio minstru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu vraćana je u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je ranije prenijela SRNA, radi se o pozlaćenoj ikoni, staroj 300 godina iz Luganjska, koju je Dodik poklonio Lavrovu, tokom njegove nedavne posjete BiH.

(Izvor: BN)
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram