Pripremljeni šatori u “Lipi”: Prvi migranti već smješteni

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić je sa svojim saradnicima obišao lokalitet Lipe kod Bihaća, ovaj put kako bi se na terenu uvjerio u intenzitet radova na pripremanju parcele i vojnih šatora za privremeni smještaj migranata i izbjeglica.

– Zadovoljni smo, s obzirom da je urađeno gotovo sve ono što je prije sedam dana i dogovoreno. Šatori su pripremljeni, riješeno grijanje u njima, a ubrzo će se uraditi i sve ostale neophodne stvari za dostojanstveniji smještaj ovih ljudi. Ovo je privremeno rješenje i trenutno je najbolje moguće, kad se uzme u obzir teška situacija migranata i izbjeglica, ali i potrebe i sigurnost lokalnog stanovništva, izjavio je šef kabineta ministra bezbjednosti BiH Senahid Godinjak.

Vrlo brzo će u potpunosti biti riješeno pitanje snabdijevanja električnom energijom i pitkom vodom, odnosno sanitarnog čvora i prostora za tuširanje. Volonteri Crvenog krsta Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona već su postavili veliki šator za podjelu hrane i životnih potrepština, te će svakodnevno obezbijediti barem dva prehrambena obroka.

Sve se odvija pod potpunom kontrolom Službe za poslove sa strancima BiH, čiji su službenici još sinoć u pripremljene šatore smjestili najugroženiju grupu sa više od 200 migranata i izbjeglica.

Završetkom ovog procesa, biće stvoreni i preduslovi za pripremu i obavljanje svih građevinskih radova u Prihvatnom kampu “Lipa”.   

Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram