Dr. Plavšić otkriva šta je obdukcijama utvrđeno kod preminulih od koronavirusa

Doktorica Slavica Plavšić, ljekar specijalista za plućne bolesti, objavila je podatke o promjenama u organizmu koje su posljedice korone.

Riječ je o promjenama koje su utvrđene obdukcijama kod ljudi koji su preminuli od posljedica Kovid -19. Te promjene se smatraju i kao neposredni uzroci smrti kod novog virusa, prenose Novosti.

Ona prenosi:

– Poznato je je korona ne pogađa samo pluća. Virus izaziva tromboze, krvne ugruške, svuda po tijelu. To svojstvo korone je zajedničko sa svim virusima gripa. Ali kod korone ovi poremećaju su devet puta češći, nego krod gripa. Kod preminulih od Kovid-19 obdukcijama je dokazano da: postoje ogromna oštećenja krvnih sudova, začepljenje malih plućnih krvnih sudova i specifično stvaranje novih krvnih sudova. Ove promjene su karakteristične i prvi put su opisane kod pluća preminulih od korone. Te promjene se suštinski razlikuju od sličnih teških plućnih infekcija izazvanih virusom gripa.

Pored toga, njemački stručnjaci su dokazali da Kovid -19 nije lokalna infekcija disajnih organa, nego i bubrega, srca, slezine, jetre… Endotelske ćelije čine unutrašnju pločastu oblogu najfinijih krvnih sudova – kapilara, preko kojih se vrši osnovni metabolizam organizma. Dodirna površina koju ove ćelije imaju sa krvlju je ogromna – između 4.000 i 7.000 kvaadratnih metara! Kapilari se nalaze u svim organima i,pored toga što obezbjeđuju razenu materija, predstavljaju i rezervoar krvi – kaže ona.

Doktorica je rekla više i o faktorima rizika kada je u pitanju korona virus.

– Već je poznato da su klinički faktori rizika za težak oblik kovida -19: pušenje, visok krvni pritisak, gojaznost, dijabetes melitus, muški pol – ionako već povezani sa oštećenjem endotela. Neurološke obdukcije umrlih pacijenata dokazale su da je trećina njih imala inficirane ćelije mozga. Virus je tamo stigao preko nervnih ćelija za miris u sluznici korijena nosa – zaključuje ona.

Izvor: Novosti.rs
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram