Novi detalji: “Haos je u Gradskoj upravi! Stanivuković prijetio”

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prijetio je Vedranu Mitroviću, direktoru JP “Akvana” da ukoliko ne podnese ostavku sankcije će snositi i on i radnici Akvane. Ovo je rekao upravo direktor ovog javnog preduzeća.

“Da javnost zna kakvog imamo gradonačelnika, danas u popodnevnim časovima zvao me Draško Stanivuković i imali smo ružan razgovor gdje je on meni prijeti, prije svega meni kao direktoru da će biti ovo “mala država u koju ću se moći sakriti”, a prijetio je i radnicima preduzeća Akvana. On neće željeti da pomogne radnicima kao i samom preduzeću sve dok sam ja tu direktor”, rekao je Mitrović za ATV.

Na šta je tačno Stanivuković mislio kada je rekao da je ovo “mala država u kojoj se Mitrović neće moći sakriti”, ni sam Mitrović ne zna. Ali ono što zna je obećanje Stanivukovića da neće pustiti radnicima platu ni pomoći preduzeću dok je na direktorskoj poziciji upravo Mitrović.

Ostavka nije validna

Takođe, Mitrović napominje Stanivukoviću da on ne podnosi ostavku gradonačelniku nego Nadzornom odboru Akvane. A da papir kojim je mahao Stanivuković na kojem se nalazi njegova ostavka zapravo nije validan jer je u pitanju protokol grada Banjaluka, a mora da bude protokol JP Akvana. Mitrović kaže da je potpisao tu ostavku samo da bi ga isprovocirao.

Prethodni sastanak sa gradonačelnikom Stanivukovićem nije prošao onako kako su prisutni očekivali. Nije bilo riječi o problemima u Akvani, koje gradonačelnik nije htio da čuje.

“U protekle četiri godine sa gospodinom Radojičićem formirana je Radna grupa koja bi identifikovala probleme. Bili smo blizu nekom objašnjenju. Sama prošla godina je bila jedna od najboljih godina u poslovanju Akvane. Mi bi u samom restruktuiranju već ove godine da nije bilo pandemije, preduzeće postavili na zdrave noge”, kaže Mitrović, međutim, Stanivukovića nisu interesovale činjenice i tražio je njegovu bezuslovnu ostavku.

Postigli su dogovor da se isplate dvije zaostale plate u ponedjeljak 21. decembra. Ali do danas od toga nema ništa, i nastoji se smanjiti na jednu platu.

“Imali smo džentlmenski dogovor koji Stanivuković nije ispunio čim je izašao iz te kancelarije i počeo da govori da je rukovodstvo podnijelo ostavku što nije tačno. Izvršni direktor nije ni bio na tom sastanku, a čini preduzeće zajedno sa mnom. On je trenutno na bolovanju. Nisam podnio ostavku, mene može samo da razriješi Nadzorni odbor koji je takođe podnio ostavku”, kaže Mitrović i objašnjava da pravno formalno nema kome da podnese ostavku, ali i da ima neće to da učini.

Oglasio se i Mladen Ćućun, šef odsjeka za poslove Civilne zaštite Banjaluka u ostavci, koji je rekao za ATV da u Gradskoj upravi grada Banjaluka vlada haos, a da su izjave gradonačelnika nakon sastanka neistinite.

“Prije nego što je došlo do sastanka koji je prethodio Štabu za vanredne situacije, ja sam u kabinetu podnio pismenu ostavku, odnosno zahtjev za premještaj na drugo radno mjesto. Lično ja, ne na zahtjev gradonačelnika i ne kako je on manipulišući društvenim mrežama rekao da je to zbog javnih nabavki koje nisu zakonite. Ja ga pozivam da poništi sve javne nabavke ako misli da je to, ali ono što građani treba da znaju da sredstva koja su namijenje za opremljanje vatrogasno spasilačkih jedinica i civilne zaštite isključivo su namijenska i ne mogu se koristiti ni u bilo koje druge svrhe, rekao je Ćućun.

Stanivuković je tražio da ne podnosi još ostavku, nego da malo razmisli, apsolutno gradonačelnik ne govori istinu, istakao je Ćućun.

“Podnio sam ostavku jer ne mogu sa manipulatorima da radim. Sjedite, dogovarate nešto, a na kraju izađe druga informacija”, rekao je Ćućun.

On je istakao da su banjalučki vatrogasci nakon jučerašnjeg nevremena brzo i efikasno reagovali zahvaljujući savremenoj opremi koju imaju, a da drveće nisu uklanjali sjekirama.

Haos je u Gradskoj upravi

“Gradonačelnik preko tehničkih sekretara zove pojedine radnike da donesu određenu dokumentaciju. Preskaču se načelnici, šefovi samostalnih odsjeka. Ja ću sutra podnijeti zahtjev Sindikatu gradske uprave da se hitno održi sastanak sa načelnicima i šefovima odsjeka i da se gradonačelnik pismeno upozori na poštovanje zakona, zakona o radu, zakonu o državnim službenicima, zakonu o lokalnoj upravi”, kaže Ćućun.

Ističe da grad Banjaluka može da bude ponosna na svoj sistem zaštite i spasavanja.

“Mogli ste da vidite juče da je komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije (Draško Stanivuković) trebalo pet i po sati da sazove sjednicu. Mogli ste vidjeti na sajtu grada da su donijeli zaključke što nije tačno. Donesen je jedan zaključak sa šest tačaka, koje su u principu pro forme. Prva tačka kaže da se građani pozivaju da ne stvaraju paniku. Upravo je gradonačelnik koji je pozvao na ne stvaranje panike pobjegao sa pres konferencije”, rekao je Ćućun.

Izvor: BUKA
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.