Zemljotres izazvao paniku i u BiH: Građani Banje Luke istrčali na ulice

Snažan zemljotres jačine 6,3 stepena prema Richterovoj skali, koji je pogodio područje Hrvatske danas u popodnevnim satima, ali se znatno osjetio i u BiH i Srbiji, uzrokovao je paniku među ljudima, a mnogi građani su usljed straha izašli i na ulice.

Čitatelji iz mnogih gradova BiH su se javili redakciji portala Klix.ba navodeći da se zemljotres snažno osjetio.

Među njima su bili stanovnici Sarajeva, Gradačca, Bihaća, Teslića koji su kazali da je podrhtavanje tla trajalo zaista dugo te da se snažno osjetilo.

Javili su se i mještani naselja nadomak Sarajeva – Ilidže i Hadžića navodeći da se podrhtavanje tla snažno osjetilo i na ovom području, a neki od mještana su kazali da su istrčali i na ulice usljed potresa.

I građani Republike Srpske su također osjetili snažan zemljotres s epicentrom u Petrinji navodeći da je trajao jako dugo, a na ulice Banje Luke ljudi su panično istrčali nadajući se da su tako sigurniji nego u svojim stanovima i kućama.

Na EMSC-u mnogi građani su također podijelili svoje utiske, kako oni s područja BiH tako i Hrvatske koji su kazali da proživljavaju najgoru noćnu moru te se pitaju do kada će potresi trajati.

Građani Hrvatske zaista proživljavaju najgoru noćnu moru, pogotovo mještani Petrinje, grada koji je bio epicentar snažnog zemljotresa poslije kojeg su uslijedila još četiri manja.

Užasavajuće slike stižu s terena, brojni domovi su urušeni, pričinjena je i znatna materijalna šteta, a što je najgore, zabilježene su i ljudske žrtve.

Seizmolog Ivan Brlek istakao je kako je moguće da nakon ovog poprilično jakog zemljotresa dođe do još manjih podrhtavanja zemlje, ali i da se ne očekuju veće materijalne štete na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Mnogi stručnjaci su upozorili da se svi stanovnici Hrvatske sklone na sigurno jer će uslijediti još nekoliko manjih zemljotresa.

Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.