Kako javaljaju sa lica mjesta migranti su zapalili šatore, a vatra je buknula u blizini mjesta gdje se nalazi nafta i agregati koje se koriste za električnu energiju.

– Situacija je sve gora. Trenutno su tu četiri policajca na 1.200 ljudi. Migranti su sada počeli da provaljuju u kontejnere i žele i njih da zapale. Iz kampa se povuklo i obezbjeđenje i ljudi iz organizacija koji su brinuli o migrantima – kaže za Faktor jedan od očevidalaca nemilih događaja u u migrantskom kampu Lipa.

Prema riječima Nataše Omerović, koordinatorice šatorskog kampa, požar je najvjerovatnije izazvan ljudskim faktorom, a na teren su sada stigli vatrogasci i policija.

“Nismo sigurni koji je obim štete, osim da je požar krenuo iz smještajnog dijela. Kako vidimo lančano se pale dalje šatori, i mislim da je sada u pitanju vandalizam. Migranti su izrevoltirani i ljuti, sada psuju državu, to se jasno čuje”, kazala je za Klix.ba.

Iz IOM-a su za danas najavili zatvaranje ovog migrantskog kampa što znači da će više od 1.200 migranata ostati na ulici jer bh. vlasti još nisu pronašli adekvatno rješenje.