Zbog jednog selfija predsjednik države morao platiti kaznu 3.500 dolara (FOTO)

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u petak je kažnjen s 3500 dolara nakon što je s prolaznicom pozirao za selfije na plaži bez nošenja maske, kao što se zahtijeva tijekom pandemije koronavirusa, prenijele su zdravstvene vlasti.

U Čileu je na snazi strogo pravilo nošenja maski na svim javnim površinama, dok su kršenja pravila kažnjiva sankcijama koje uključuju novčane i zatvorske kazne.

Pinera se izvinuo i onda se ubrzo prijavio nakon što je početkom decembra selfie iskrsnuo na društvenim mrežama.

Predsjednik je objasnio da je hodao plažom blizu svoga doma u elitnom čileanskom primorskom gradu Cachagua, kad ga je prolaznica prepoznala i upitala može li se slikati s njim.

Selfie pokazuje da predsjednik i žena na sunčan dan stoje vrlo blizu jedno drugoga, dok nijedno ne nosi masku.

Pinera, sklon gafovima, prethodno je fotografisan na pizza partyju istu večer kad su prošle godine u Santiagu izbili protesti zbog nejednakosti. Kasnije je viđen kako pozira na trgu koji je bio okupljalište demonstranata, nakon što su oni zbog pandemije bili primorani ostati kod kuće.

Virus je na vrhuncu bio u maju i junu, tokom zime na južnoj hemisferi, dok je u novembru došlo do pada broja zaraženih. Slučajevi su ponovno u porastu zbog čega je došlo do novih restrikcija i karantena.

Čile je prijavio 581.135 slučajeva virusa od početka pandemije u martu, dok je od zaraze dosad umrlo 16.051 ljudi.

Izvor: 24sata.hr
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.