VSTV donio tri zaključka: Ništa od smjene Milana Tegeltije

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) na današnjoj hitnoj sjednici donijelo je tri zaključka, a Milan Tegeltija do daljnjeg ostaje predsjednik, javlja reporterka portala Klix.ba koja prati sjednicu.

Nakon višesatne rasprave, optužbi i traženja odgovornosti u vidu podnošenja ostavke predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije nakon afere “Potkivanje 2“ i objave audiosnimka u kojem se govori o namještanju posla, VSTV je donio tri zaključka nakon što je sjednica kratko bila zatvorena za javnost.

U prvom zaključku (13 glasova “za”) navodi se:

“VSTV BiH konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova sigurnost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka. VSTV BiH zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, kako u cilju zaštite pojedinaca, tako i u cilju zaštite nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte.”

U drugom zaključku je navedeno da se članovi VSTV-a ne mogu izjasniti o odgovornosti Milana Tegeltije na osnovu objavljenog sadržaja. Devet članova je bilo za njegovu smjenu, a pet protiv. Jedan član danas nije prisustvovao hitnoj sjednici.

I treći zaključak navodi da je došlo do narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera zbog posljednjih dešavanja u VSTV-u, što otežava rad VSTV-a i započetih projekata, i zbog toga je zatraženo od Tegeltije da razmotri mogućnost ostavke. Tu je sedam članova bilo za, a isto toliko protiv. “Za” je glasao i lično Tegeltija.

Treba istaći da je falio jedan glas za smjenu Milana Tegeltije s obzirom da je za to potrebno 10 ruku.

Ipak na kraju je odlučeno da se o tome ne glasa, ali su pozvali predsjednika da sam razmisli o podnošenju ostavke kako se ne bi dodatno narušavao ugled VSTV-a s obzirom na narušeno povjerenje građana u pravosudne institucije i brojne afere koje se vežu posebno za Tegeltiju.

Na hitnoj sjednici VSTV-a o objavljenom videosnimku Milana Tegeltije koji navodno namješta posao sutkinje sestri bivše članice vijeća, Tegeltija je ponovio da je riječ o nezakonitim i neautentičnim radnjama. Također, poručuje da je spreman ići na poligraf kako bi se dokazala istinitost njegovih riječi.

S druge strane članovi VSTV-a koji su bili za njegovu smjenu poručili su kako on treba otići jer narušava ugled institucije te su mu zamjerili jer ih nije obavijestio o navodnom prisluškivanju.
Izvor: Klix.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.