Objavljena prognoza: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do polovine decembra

Odmicanje ciklone prema jugoistoku Mediteranskog mora, te jačanje anticiklone sa sjevera Evrope, uslovit će stabilno vrijeme početkom sedmice, objavio je meteorolog Bakir Krajinović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

Riječ je o srednjoročnoj prognozi koju Karajinović objavljuje za FHMZ BiH.

“Od srijede, 2. decembra do kraja prognoznog perioda očekuje se nestabilno vrijeme praćeno padavinama širom zemlje. Obilnije padavine izgledne su na jugozapadu Bosne i u Hercegovini.

U ostalim krajevima zemlje umjerenije padavine, a najmanje se očekuje na sjeveroistoku Bosne.

Od 4. decembra u višim predjelima zapadne, jugozapadne i centralne Bosne izgledne su snježne padavine uz formiranje snježnog pokrivača.

U periodu od 30.11. do 3.12. prognoziraju se niske temperature zraka, u jutarnjim satima širom Bosne od -5 do 0, u Hercegovini od -1 do 4°C. Dnevne temperature, uslijed sunčanijeg vremena, imat će nešto ugodnije vrijednosti, u Bosni od 2 do 6, u Hercegovini, znatno toplije, od 9 do 14 °C.

Od 4.12. do kraja prognoznog perioda 15.12. očekuje se ujednačen temperaturni režim.

Jutarnje temperature između -1 i 4 u Bosni, te od 3 do 8 stepeni u Hercegovini, dnevne u Bosni od 5 do 10, u Hercegovini od 9 do 14 stepeni”, napisao je meterolog Krajinović.


Izvor: Agencije
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.