Potvrđeno: Austrija obezbijedila osam miliona doza vakcine, biće besplatna

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) i ministar zdravstva Rudolf Anschober (Zeleni) potvrdili su da je Austrija već osigurala nabavku 8 miliona doza vakcine protiv koronavirusa.

U usvojenom strateškom dokumentu, navedeno je i da će vakcinacija biti besplatna. U međuvremenu, Austrija će ubrzati testiranje, a inzistirat će se na što širem masovnom testiranju koje će biti na dobrovoljnoj bazi, prenosi kroativ.at.

Austrija je sudjelovala u zajedničkoj nabavci vakcina na razini čitave EU, a dosad su zaključeni ugovori s pet firmi koje rade na proizvodnji vakcina, a trenutno se razgovori vode s još dvije firme. Prema ugovoru, Austrija ima pravo na dva posto dostupnih doza na razini EU. Evropska unija će nabaviti oko 1,5 milijardu doza cjepiva, a Austriji će u končanici biti isporučeno oko 16,5 miliona doza vakcina.

Tačan datum isporuke prvih doza vakcina za Austriju još nije poznat, a nabavkom i distribucijom preparata kao i svim drugim procesima vezanim uz vakcinacije upravljat će Ministarstvo zdravlja u saradnji s Ministarstvom obrane. Pored smanjenja broja infekcija, cilj je zaštititi “ranjiva područja poput zdravstvenog sistema” i postići “normalizaciju javnog života” – brzim postizanjem visoke stope vakcinacije. Prema riječima, neće biti obavezne vakcinacije.

Oružane snage pomagat će pri masovnom testiranju. Prema informacijama iz austrijske vlade već je naručeno sedam miliona brzih testova koji će se koristiti u masovnom testiranju.

Izvor: SB
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.