Ova općina u BiH novo je, vrlo ozbiljno, žarište koronavirusa

Iako je u Hercegovini do sada najveći broj oboljelih osoba od koronavirusa zabilježen na području grada Mostarasamo nekoliko dana nakon što su održani lokalni izbori u BiH, općina Prozor-Rama postala je novo žarište koronavirusa.

“Novo vrlo ozbiljno žarište je u Prozoru-Rami. Vjerujemo da će nadležne službe i Dom zdravlja u Prozoru-Rami poduzeti potrebne korake kako bi se zaustavilo žurno širenje virusa na području ove općine”, kaže Pero Pavlović, glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite HNK-a, objavila je FTV

I dok se vodi bitka s koronavirusom iz Zavoda za javno zdravstvo HNK-a podsjećaju na pojavu sezonske gripe. Zdravstvenim radnicima to otežava posao s obzirom na to da virusi gripe i Covid-19 izazivaju slične simptome i otežavaju postavljanje dijagnoze.

“Ne očekujem veliki skok što se tiče broja oboljelih od gripe dok se budemo držali mjera – „maska, distanca i pranje ruku“. U školama se ove mjere provode dosta kvalitetno i sve će to smanjiti broj obolijevanja od gripe jer sve mjere su identične, kapljična infekcija i jedna i druga”,  smatra Nermin Avdić, epidemiolog i direktor ZZJZ-a HNK.

Trenutno zdravstveni sisten u HNK-u još uvijek funkcionira.

“Zdravstveni djelatnici, naša kovid bolnica, SKB Mostar, bolnica Dr. Safet Mujić i Opća bolnica u Konjicu još uvijek uspijevaju odgovoriti svim izazovima koje je donijela kriza s koronavirusom. Ono što je bitno ponavljati iz dana u dan je odgovornost svakog od nas”, ističe Pavlović.

Unatoč brojnim apelima Pavlović dodaje da postoje i oni koji se ne pridržavaju propisanih mjera. Istina, kaže u manjoj mjeri s obzirom na to da prema inspekcijskom izvješću veći je broj onih koji poštuju zapovjedi i preporuke nadležnih.

Izvor: FTV
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.