Dr. Ljiljana otkriva neprijatnu posljedicu korona virusa

Mnogi koji su preležali covid-19 infekciju žale se da im kosa opada više nego ikad. Da svakog dana kad se češljaju vide punu šaku ili klupko opalih dlaka i to ih veoma uplaši.

Zašto se to dešava, koliko traje oporavak i šta treba da se preduzme u tom slučaju, odgovara prof. dr Ljiljanu Medenicu, dermatovenerologa.

– Sve vise žena i muškaraca, trećeg ili četvrtog mjeseca poslije preležane Kovid-19 infekcije, u periodu oporavka, počinju da se žale na iznenadno, difuzno opadanje kose koje opisuju kao uznemirujuće i psihološki stresno jer svakodnevno vide „punu šaku“ ili „klupko“ opalih dlaka, najčešće posle češljanja ili pranja kose. Kosa se proređuje sve više i više na dnevnom nivou. Uplašeni su jer misle da će na kraju ostati bez kose – rekla je prof. dr Ljiljana Medenica.

Može da opadne i do 700 dlaka dnevno

Opadanje kose koje viđamo kod postcovid-19 pacijenata, objašnjava sagovornica, je po tipu telogenog efluvijuma, složenog stanja koje može da zahvati i do 50 odsto kose.

– Obično se javlja tri, četiri mjeseca poslije preležane kovid-19 infekciije, a može da zahvati i do 50 odsto kose. Dnevno može da ispadne od 150 do 700 dlaka. Opadanje kose traje dva, tri mjeseca. Srećom, ovaj proces je reverzibilan, kosa se spontano, polako i postepeno obnavlja u toku sljedećih nekoliko, obično šest mjeseci. Kod produženog psihološkog stresa obnavljanje kose može da traje i mnogo duže od šest mjeseci.

Nema specifične terapije, krvna plazma može da pomogne

Prema njenim riječima ovakvo difuzno i reverzibilno ispadanje kose u necovid vremenima viđa se kod ljudi poslije preležanih bolesti i operacija, visoko febrilnih stanja, jakih psiholoških stresova, ekstremnih dijeta za mršavljenje, porođaja, kod osoba sa smanjenom funkcijom štitne žlijezde, smanjenim vrijednostima gvozđa ili vitamina D u organizmu.

– Ne postoji specifična terapija za ovaj vid opadanja kose, imajući u vidu da je proces reverzibilan, očekuje se spontani rast kose. Međutim, primjena PRP metode (plazme obogaćene trombocitima) može da ubrza proces rasta kose.

Očekujemo još veći broj pacijenata koji gube kosu

U vremenima covid-19 pandemije, svakodnevno, od početka 2020. brinemo o tome da li ćemo da se zarazimo SARS-Cov-2 virusom, da li će ako se razbolimo mi ili naši najbliži, biti mjesta za liječenje u bolnicama, stres zbog mogućeg gubitka voljenih osoba, kako da se izborimo sa karantinom ako nas ponovo zadesi, šta ako dođe do promjena ili eventualnog gubitka posla, šta nosi 2021. godina…

– Tako, generalno, možemo da očekujemo sve veći broj pacijenata koji gube kosu (telogenim efluvijum), kako kod onih koji se oporavljaju od kovid-19 infekcije tako i kod onih koji se nisu zarazili SARS-Cov-2 virusom, ali žive u vremenu dubokog i velikog stresa – kaže doktorica Medenica, prenosi Blic žena.

Izvor: Blic
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.