Poznati bh. meteorolog otkriva kakav NOVEMBAR možemo očekivati

– Očekuje se da će ovaj novembar biti hladniji nego prošle godine prije svega jer će izostati južna visinska strujanja, odnosno dotok toplijih vazdušnih masa sa juga kontinenta, rekao je Nedim Sladić, meteorolog Face TV.

Istakao je da nas očekuje suh mjesec, bez padavina.

– Do 8. novembra nema signala za padavine. U ponedjeljak i utorak temperature će biti iznad prosjeka, ali neće biti baš toliko sunčano – dodao je Sladić u razgovoru za za Radiosarajevo.

Pošto će polje visokog vazdušnog pritiska biti stacionirano blizu našeg područja to znači samo jedno – suho vrijeme većinom i svakako periode u kojima neće biti previše vjetra.

– Duvaće uglavnom slab vjetar narednih dana. To za kotlinu i nisu baš dobre vijesti. U uslovima slabog vjetra možemo očekivati da imamo i pojavu onoga od čega mnogi građani strahuju, a to je povećanje koncentracije zagađujućih materija – rekao je Sladić.

Dodao je da će zagađenje biti naročito izraženo iz dva razloga: zbog slabog vjetra, te stabilne atmosfere.

– Možemo očekivati da će postojati uslovi za razvoj temperaturne inverzije u početku koja će biti izraženija od sredina  naredne sedmice. Od četvrtka možemo očekivati povećanu nisku oblčanost. To može praviti određene poteškoće – rekao je meteorolog.

Upozorio je da će biti teško za disanje, a počela je i sezona grijanja.

– Ljudi lože, pa će se te čestice zagađenja akumulirati u ustajalom zraku i pored korona virusa borićemo se i sa zagađenjem. Ne u onoj mjeri kakva je bila u januaru, ali svakako u mjeri koja će predstavljati prvi veći izazov u hladnijem dijelu godine – konstatovao je Sladić.

Rekao je da za sada snijega nema.

– U prvoj dekadi mjeseca neće ga biti. Kada pogledamo na dugoročnije staze, možemo  snježne padavine očekivati krajem novembra ili početkom decembra – istakao je Sladić.

Izvor: Radiosarajevo.ba
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.