RS: Peticija roditelja za povratak djece na nastavu

U gradskom parku „Narodni heroji“ u Doboju jučer su se spontano okupili ogorčeni roditelji koji žele da se djeca vrate u škole. Organizovali su se za prikupljanje potpisa za peticiju.

U peticiji stoji da roditelji zahtijevaju od Republičkog štaba za vanredne situacije  Republike Srpske da se djeca vrate u redovnu nastavu, što je preporuka UNICEFA. U peticiji navode da UNICEF smatra da djeca i škole nisu glavni pokretači epidemije, te da ne postoje dokazi o koleraciji između stope prijenosa bolesti iz otvorenih ili zatvorenih škola.

Takođe, navode da su dokazi o negativnim učincima zatvaranja škola ogromni, uz dugoročne implikacije po učenje, sigurnost, zdravlje i dobrobit djece.

Roditelji su se spontano okupili, bez ikakve političke pozadine. Izrevoltirani mjerama organozovali su prikupljanje potpisa za peticiju.

„Ovo su roditelji sami organizovali, spontano je sve išlo kad smo vidjeli tu grupu u Modriči. Prvo sam ja napisala ovoj jednoj Lejli i ona je rekla, zašto da ne, hajde da dodajemo da vidimo hoće li se iko odazvati. Međutim kad smo mi počele dodavati žene, vidjele smo koliko zapravo svijeta želi da im djeca idu u školu i koliko svijet više ne želi da šuti. Znači smatram da je prioritet da djeca idu u školu, a da nije prioritet da se kafe piju po kafićima“, rekla je Dženana Ibrahimović, jedan od organizatora peticije.

Na pitanje zašto su došli da potpišu peticiju, odgovaraju:

„Mislim da njihova pravo ne smije niko da prekine preko noći i da nam donose zakone kakve nam donose. Djeca zaslužuju da budu u svojim klupama. Autoritet koji imaju nastavnici nad njima, njihov prosvetni radnik, to mi roditelji nemamo. Mi roditelji nemamo vremena se njima posvetiti i mislim da djeci treba dati hrabrost da nastave dalje, treba im vratiti osmjeh, treba vratiti dječiju vrisku i mislim da djeca zaslužuju sva prava, a ne prava da im ukidaju. Trebamo se mi kao majke izboriti. Ako je jedna država pala zbog svetinja, ja mislim da viših svetinja od naše djece nema. Hvala, doviđenja“, rekla je Lejla Rakić Pašić.

Bilo je i majki djece sa posebnim potrebama, čija situacija je u ovim uslovima još složenija.

„Djeca mi idu u Vuk Karadzić školu, imam dvojicu koja idu po posebnom programu. Moja djeca ne mogu ništa sa tim postignuti, a često su i zaboravljena i dok idu na redovnu nastavu, njih zaborave, a kamoli ovo“ rekla je Sabina Omerović, majka dva dječaka sa posebnim potrebama.

Jedan od razloga ogorčenosti je zašto se bolje nije i ranije sve pripremilo.

„Prvo i prvo iz revolta, jer smatram da se u odnosu na mart-maj moglo ovakav scenario očekivati i samim tim mogli smo se bolje pripremiti, odnosno mogli su nas bolje pripremiti i tehnološki i psihološki. Tehnološki u smislu da se djeci obezbjede tehnička sredstva, da se obezbijedi internet, a i psihološki da se djeca pripreme da će do ovoga doći“, rekla je Radoslava Pijunović.

Roditelji koji su ovo organizovali naglašavaju da niko ne stoji iza njih, ovo je revolt roditelja zbog neorganizovanosti sistema.

Izvor: BN TV
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.