Da li se mjere u Srpskoj tokom epidemije virusa korona donose u skladu sa zakonom? (VIDEO)

Dok se vode polemike o medicinskoj opravdanosti novih mjera borbe protiv virusa korona, pravnici upozoravaju i da su mjere sporne i sa pravnog aspekta.

Dok iz Vlade tvrde da je sve u skladu sa zakonom pravnici pitaju kako Štab za vanredne situacije kao savjetodavno tijelo može da donosi odluke i naredbe?

Nakon uvođenja novih ograničenja okupljanja i obaveze nošenja maski na otvorenom, mnogi postavljaju pitanje da li je sve što je odredio Štab za vanredne situacije u skladu sa važećim zakonima. Ministar zdravlja i socijalne zaštite smatra da su sve mjere u zakonskim okvirima.

Ništa sporno ne vidi ni predsjednica Republike Srpske.

Pravnici međutim smatraju da postoji ozbiljno kršenje zakona kod donošenja mjera.. Upozoravaju da Štab prema zakonima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i spašavanju u vanrednim situacijama, ne može da određuje mjere, nego da on samo može da preporuči nadležnim organima eventualne mjere.

Upravo zbog prisvajanja nadležnosti, upozoravaju pravnici, mnoge odluke Štaba za vanredne situacije sa početka pandemije virusa korona su već oborene na sudu.

Nakon ljetnih mjeseci kada nije bilo pooštravanja mjera, nova ograničenja okupljanja i obaveza nošenja maski na otvorenom su uvedene 20. oktobra.

Izvor: BN TV
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.