Dugoročna prognoza: Ova zima će biti dosta drugačija od prethodne, a evo i kako

Predstojeća zimska sezona će biti dosta drugačija od prošle zime, pokazuje sezonska prognoza koju je objavio svjetski meteorološki servis „AccuWeather“.

Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u narednim mjesecima, barem kroz prognozu tima meteorologa „AccuWeather“ jasnije je kakvo vrijeme Evropljani mogu očekivati u narednim mjesecima.

Na prelazu s jeseni na zimu predviđa se da će se oluja pomjerati prema jugu Evrope, gdje će se kretati Sredozemnim morem.

– Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije – rekao je meteorolog Alan Repert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u cijeloj južnoj regiji Evrope.

Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uvjeti su Lisabon, Portugal, Madrid, Barcelona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

Oni navode da bi se kišno i olujno vrijeme moglo pomjeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u sjevernoj italiji.

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj te na istoku Italije.

Uprkos najavama olujne zime na jugu Evrope, to ne znači dobre vijesti za ljubitelje snijega u ovoj regiji.

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi padati u decembru, ali tek će januar i februar donijeti malo veće količine bijelog pokrivača. Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snijega.

Izvor: index.hr
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.