Novo korona žarište u RS-u: Kako je sahrana u OVOM gradu epidemiologe DIGLA NA NOGE

Privatna druženja organizovana u ugostiteljskom objektu ili sahrana na kojoj se nisu poštovale nikakve epidemiološke mjere, doveli su do pogoršanja epidemiološke situacije u opštini Pale, te se pojavilo novo korona žarište.

Poručio je to danas direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković. Po njegovim riječima, to je dovelo do velikog broja novih osoba pozitivnih na virus korona u ovoj lokalnoj zajednici, gdje već tri-četiri dana “imamo posljedice da raste broj pozitivnih na virus“.

–  I u narednom periodu možemo očekivati nepovoljnu epidemiološku situacijiu u toj zajednici, a da ne govorimo i za druge lokalne zajednice, gdje je došlo do skoka pozitivnih osoba – rekao je Zeljković govoreći o tome da se u nekim opštinama, na privatnim ili organizovanim okupljanjima, ne poštuju nikakve preporuke Instituta.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dan ranije na situaciju u ovoj opštini upozorio je i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, ističući da nadležni ovih dana posebno prate lokalne zajednice u kojima se bilježi skok broja zaraženih lica, u čemu prednjače Banjaluka i Pale.

– Uzroci skoka broja zaraženih osoba, konkretno na Palama, su nepoštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, bilo da je riječ o nošenju maski ili neprimjerenog ponašanja koje nije u skladu sa preporučenim kada je riječ o obilježavanju određenih događaja – rekao je Šeranić, dodajući da je Banjaluka grad u kojem je veći i nivo aktivnosti.

Po podacima Instituta za javno zdravstvo, u posljednjih 24 časa nije bilo novih potvrđenih slučajeva virusa korona u opštini Pale, ali dan ranije registrovano je čak 16 slučajeva, pa su se po broju novoregistrovanih slučajeva Pale našle odmah iza Banjaluke, u kojoj je juče bilo 19 novih slučajeva virusa korona.

To je nagli skok broja zaraženih u opštini Pale, koja ima 352 do sada potvrđena slučaja novog virusa korona, te je sedma opština po broju do sada zaraženih osoba u Srpskoj.

Izvor: Srpskainfo
0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.