Ruske dezinformacije o korona virusu i ruskoj vakcini

Pandemija korona virusa COVID-19 pogodila je čitav svijet i ispisala svoje redove na stranicama istorije modernog doba.

Korona virusi su skupina virusa koji uzrokuju bolesti kod sisavaca i ptica, dok kod ljudi uzrokuju respiratorne infekcije, poput prehlade, koje su obično blage. Rjeđi oblici korona virusa, poput SARS-a, MERS-a i COVID-19, mogu biti smrtonosni.

Od COVID-19 je u svijetu do danas oboljelo nešto više od 29 miliona ljudi, a preko 935.000 njih je preminulo usljed posljedica ove bolesti.

Nažalost, lijek za ovu bolest još uvijek nije pronađen, kao ni odgovarajuća vakcina, pa su građanima preporučene određene mjere, ali i pravila koja se moraju poštivati, kako bi se smanjilo njeno širenje.

Kao i sa svim drugim nepogodama koje su u prošlosti zadesile čovječanstvo, javnost je pored skromnog dijela pravih i provjerenih informacija o istima, bila izložena i mnogobrojnim dezinformacijama, koje su se skoro uvijek širile brzinom svjetlosti. U slučaju korona virusa COVID-19, širenje dezinformacija je za rezultat imalo širenje virusa, ali i nepovjerenje građana u vladajuće sile i zdravstvene sisteme.

Ruski akteri u širenju dezinformacija o korona virusu

Karikatura koja ukazuje na opasnosti širenja lažnih vijesti tokom pandemije korona virusa (RFERL/Oleksy Kustovsky)

Jedan od činilaca u lancu dezinformacija su svakako bile i ruske obavještajne službe, ruska vlada i očigledno neko ko je sve to koordinisao, odobravao i nadzirao.

Američki zvaničnici su objavili vijest da Rusija putem društvenih mreža širi dezinformacije o SAD-u, tvrdeći da novi korona virus izvorno dolazi iz SAD kao sredstvo u trgovinskom ratu protiv Kine.

Namjera Rusije je da sije nesklad i podriva američke institucije i saveze iznutra, takođe i putem prikrivenih i prisilnih kampanja za širenje malignog uticaja”, rekao je Filip Riker (Philip Reeker), vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u izjavi za AFP.

Dezinformaciona kampanja promoviše neutemeljene teorije zavjere da SAD stoje iza novog korona virusa, na taj način ometajući globalne napore da se zaustavi širenje virusa, navode američki zvaničnici, dok Rusija odbacuje te tvrdnje.

Portparolka ministra spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, tvrdnje iz SAD-a okarakterisala je kao “namjernu laž”.

Teorije zavjere ne rade ništa osim što stvaraju strah, izazivaju glasine i predrasude koje ugrožavaju globalnu saradnju u borbi protiv korona virusa.

Na opasne posljedice zbog širenja lažnih vijesti, upozorio je u više navrata i direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. Govoreći na Bezbjednosnoj konferenciji u Minhenu 15. februara 2020. on je izrazio zabrinutost zbog širenja dezinformacija.

Zabrinuti smo nivoom glasina i dezinformacija koje ugrožavaju odgovor (na virus)”, izjavio je u svom obraćanju Gebrejesus.

Neki od ‘’okrivljenih’’ za širenje dezinformacija su dva Rusa koji su u prošlosti bili visokopozicionirani u ruskoj Vojnoj obavještajnoj službi (GRU).

Kako se navodi, riječ je o Denisu Valerjeviču Turinu i Aleksandru Genadijeviču Starunskom, koji su obavljali vodeće funkcije u informativnoj agenciji koja nosi ime InfoRos, ali su bili i dio jedinice ruske Vojne obavještajne službe.

U tekstovima koji su bili usmjereni na američko stanovništvo, ali i na čitav svijet, engleski je bio pravilan, ali uz izražen proruski sentiment. Kao sami izvori informacija navodile su se agencije kako bi se prikrilo rusko porijeklo sadržaja i dao dodatni legitimitet pisanom.

Istražitelji su u saradnji sa stručnjacima Facebooka, Twittera i drugih kompanija, otkrili oko 2500 tekstova/objava širenja dezinformacija o korona virusu, a koji se povezuju direktno sa ruskim akterima.

Rusija otkrila vakcinu protiv korona virusa

Mediji u regionu su u julu izvještavali o ruskoj vakcini protiv virusa SARS-CoV-2 koja je opisana kao “spremna” i “prva u svijetu”. Radi se, ipak, o pogrešno predstavljenim informacijama o vakcini ruskog instituta Gamaleya, koja je prema izvještajima iz te zemlje prošla tek prvu fazu kliničkih ispitivanja i kao takva nije spremna za upotrebu.

Vakcina COVID-19

Neki od medija koji su prenijeli vijest o ruskoj vakcini su: Dnevni avaz, portal Blic, časopis Sputnik i drugi.

Dnevni avaz je vijest preuzeo od agencije TASS, koja je vijest o ruskoj vakcini objavila 12. jula, sa naslovom: ‘’Ruski univerzitet kaže da su klinička ispitivanja vakcine protiv COVID-19 završena’’

TASS u ovom članku piše između ostalog:

‘’Klinička ispitivanja vakcine protiv novog korona virusa na dobrovoljcima su završena na Sechenov univerzitetu, a rezultati istraživanja su dokazali učinkovitost medikamenta”, rekla je za TASS glavna istraživačica Elena Smolyarchuk u nedjelju.

“Istraživanje je završeno i dokazalo je da je vakcina sigurna. Dobrovoljci će biti otpušteni 15. i 20. jula” kazala je Smolyarchuk, koja vodi Centar za klinička ispitivanja medikamenata pri Sechenov univerzitetu.

Dobrovoljci će biti pod medicinskim nadzorom van bolnice nakon što budu otpušteni, rekla je.

Prvi stadij ispitivanja vakcine na Sechenov univerzitetu je počeo 18. juna, kada je grupa od 18 dobrovoljaca primila vakcinu. Druga grupa od 20 dobrovoljaca je vakcinisana 23. juna.

Izjava Gamaleya instituta

Vakcine prije samog odobrenja prolaze tri faze, a trenutno je u fazama ispitivanja preko 165 vakcina za COVID-19 kako navodi New York Times.

U ovom časopisu svi objavljeni podaci povezuju se sa informacijama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Vakcina koju razvija Gamaleya institut u Rusiji, a o kojoj su izvještavali i naši mediji, je prošla tek prvu fazu ispitivanja, navodi se na stranici NYT. Nijedna od vakcina koje se testiraju trenutno nije prošla treću fazu. Podaci WHO-a kažu da je ruska vakcina 17. na listi svih potencijalnih vakcina, prema stepenu istraživanja na kojem se nalazi.

Dakle, nijedna od preko 165 vakcina koje se trenutno ispituju nije “spremna” – to jest, nije odobrena za upotrebu, jer nije prošla sve faze ispitivanja. To uključuje i vakcinu koju razvija i trenutno testira Gamaleya Institut. Iz tog razloga, tvrdnju da je vakcina Gamaleya Instituta “spremna” možemo ocijeniti kao još jednu od dezinformacija i lažnih vijesti iz Rusije.

Svim građanima se preporučuje praćenje i poštivanje savjeta Svjetske zdravstvene organizacije WHO koji svojim naporima uz podršku građana širom svijeta uspijevaju obavljati svoj zadatak.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.