Savjet ministara dao saglasnost o nabavci vakcina protiv virusa korona

Savjet ministara BiH dao je saglasnost na Ugovor o nabavci vakcina sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI), nakon što je usvojio Informaciju o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Kovid – 19 (Kovaks /COVAX/).

-Obaveze plaćanja troškova nabavljenih vakcina, proistekle iz potpisanog Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama u vezi sa nabavkom vakcina putem Instrumenta za globalni pristup vakcini za Kovid – 19 (Kovaks), snosi institucija entiteta odnosno Brčko Distrikta BiH, za potrebe koje je prethodno iskazala – saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Takođe, Savjet ministara BiH donio je Odluku o odobravanju 50.000 KM iz tekuće budžetske rezerve Ministarstvu civilnih poslova BiH za troškove skladištenja, špedicije i prijevoza vakcina proistekle iz Ugovora o nabavci vakcina sa GAVI, a prethodno je odobrio izdvajanje ovih sredstava.

Na sjednici je odobreno pokretanje postupka pribavljanja spoljne garancije kod relevantnih finansijskih institucija ili osiguranje pokrića obaveza na drugi način za izvršenje obaveza po Sporazumu sa Globalnom alijansom za vakcine (GAVI) o pristupanju BiH Instrumentu za globalni pristup vakcini za Kovid – 19 (Kovaks) sa obavezom plaćanja na prvi poziv iznosa od 18.238.977,74 KM, a za što je zaduženo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Donošenjem ove odluke omogućava se da se, osim diplomatsko-konzularnom osoblju, omogući ulazak u BiH bez negativnog testa na virus SARS – Kov – 2 i osoblju međunarodnih organizacija te pod istim uslovima i diplomatskom osoblju koje stupa na dužnost, a još nije okončan postupak njihovog akreditovanja i izrade identifikacione iskaznice koju izdaje Ministarstvo spoljnih poslova BiH.

Takođe, bez negativnog testa na SARS – Kov – 2 omogućava se ulazak u BiH maloljetnim strancima čiji je roditelj državljanin BiH, kao i strancu koji je supružnik državljanina Bosne i Hercegovine. Podsjećamo da je ranijom odlukom omogućen ulazak u BiH bez testa državljanima Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani, kao i njihovoj maloljetnoj djeci i supružnicima, koji su državljani drugih zemalja.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.