Kante mijenjaju kontejnere: Planovi za drugačije prikupljanje otpada po naseljima

Kontejnere u pojedinim dijelovima Banjaluke u narednom periodu će zamjeniti kante, koje će mještani iznositi na dane odvoza smeća.

U pitanju je dugoročni plan nadležnih, a čiji je cilj da se u potpunosti izbace iz upotrebe kontejneri, te osigura veći stepen javne higijene. Predviđeno je da se realizuje u naseljima gdje se nalaze individulne stambene jedinice.

Posao oko uklanjanja kontejnera je već krenuo, i to od onih zapremine pet kubika, a predviđeno je da oni budu uklonjeni iz pojednih prigradskih naselja.

Prema riječima načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčara, to je već urađeno u Lazarevu, a aktivnosti će biti nastavljene i u drugim dijelovima Banjaluke.

– Te kontejnere smo postavili po zahtjevu građana na određenim lokacijama, zato što su se u tim naseljima stvarale veće količine otpada. Vremenom su se pored tih velikih kontejnera pojavljivale deponije koje su u većini slučajeva napravljene tako što je neko “sa strane” dovezao taj otpad i tu odložio, od guma, starih televizora, auto dijelova…. To smo identifikovali kroz video nadzor, koji smo postavili na te lokacije – kazao je Bilčar i dodao da će takvi kontejneri biti uklonjeni, između ostalih, u Vrbanji te Priječanima i nekim drugim naseljima.

Napomenuo je da uskoro počinju i pripreme programa Zajedničke komunalne potrošnje za 2021. godinu.

– Naš plan je da se od iduće godine fokusiramo na nabavku kanti, koje ćemo dijeliti građanima. To će biti moguće u naseljima gdje se živi u kućama i gdje je moguće da se pokupi otpad sa kućne adrese. To će omogućiti da postepeno idemo s ukidanjem i onih manjih kontejnera koji su postavljeni po naseljima – naveo je on i dodao da se radi o dugoročnom poslu, te da je teško reći kojim tempom će se odvijati.

Ističe da je ipak neophodno da se s tim započne jer je, kako kaže, praksa pokazala da su najčistija naselja gdje nema kontejnera.

– Plan je da u budućnosti građani dobiju kante; jedna bi bila za otpad koji se reciklira, a druga za ostali otpad. Na taj način ćemo dobiti čistija naselja i izbacićemo kontejnere. Isto tako, jedan udio otpada ćemo reciklirati i time smanjiti odvoz smeća na deponiju, što smanjuje troškove odlaganja – precizirao je Bilčar.

Direktor “Čistoće” Aleksandar Bajić je potvrdio da su generalno najčistija naselja gdje se skuplja komunalni otpad s adresa.

– Mještani znaju u koje dane se odvozi smeće u njihovim naseljima. Tada iznesu smeće, u roku od nekoliko sati naiđu kamioni i to smeće se pokupi. Nema gomilanja – kazao je Bajić.

Sada se smeće iznosi u vrećama koje mogu da se poderu, te on smatra da bi bilo dobro da se takvim domaćinstvima podijele kante, koje bi onda mještani iznosili na istim lokacijama, ispred svojih kuća ili na određenom zbirnom mjestu.

– Kada prođu kamioni za odvoz smeća njihova obaveza bi bila da te kante i sklone. Tako će i naselja biti čistija –naveo je on.

KAMERAMA PROTIV DIVLJIH DEPONIJA

Nepropisno odlaganje otpada, ali i neuredni prostori oko kontejnera su najčešći problem koji građani prijavljuju putem aplikacije “Građanska patrola”.

Problemi s divljim deponijama su u pojedinim dijelovima Banjaluke u posljednje vrijeme toliko eskalirali da su nadležni bili primorani da na kritična mjesta, postavljaju video nadzor, kako bi uhvatili počinioce “na djelu”.

Radi se o savremenim sistemima videonadzora koji pokrivaju područja u realnom vremenu, a zapisi s kamera se svakodnevno pregledaju i šalju Odjeljenju komunalne policije na dalje postupanje.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram