U DERVENTI PROIZVEDEN ROBOT SA UVC ZRACIMA ZA DEZINFEKCIJU PROSTORA

Kompanija “Webo Bosnia” iz Dervente, u saradnji sa matičnom kompanijom “Webo Amtzell”, razvila je robota koji koristi UVC zrake za dezinfekciju prostora.

Voditeljica projekta Katarina Ilić istakla je da se robot koji su razvili sastoji od mobilne platforme i sistema sa UVC lampama koje se uključuju putem mobilne aplikacije i na taj način dezinficiraju prostor.

“‘Webo Bosnia’ gradi mobilnu platformu, a ‘Webo Amtzell’ je zadužen za sistem svjetiljki. Primarna namjena mobilne platforme nije samo dezinfekcija prostora, već se može razviti i za druge aplikacije – za transportne robote, automatizovane informacijske sisteme u bankama, tržišta i druge slične svrhe “, rekla je Ilić.

Iako je “Webo Bosnia” kompanija iz oblasti autoindustrije, kriza u ovoj branši i nedostatak posla na polju konstrukcije alata koji proizvode dijelove za automatske mjenjače, kao i ukupna situacija s virusom korone iznjedrili su novu poslovnu ideju.

Ilić je istakla da je tim mladih inženjera uspješno savladao ovaj izazov i za samo dva mjeseca napravio drugi prototip mobilne platforme koja omogućava mapiranje prostorija, na osnovu čega se robot kreće autonomno.

“Zajedno sa robotom razvijen je i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje, kao i mobilna aplikacija za daljinsko upravljanje”, rekla je Ilić.

Dodala je da se mladi tim i kompanija suočavaju sa brojnim izazovima za pripremu serijske proizvodnje, koja je planirana za početak decembra.

“Na osnovu dosadašnjih iskustava ne sumnjamo da će naš tim biti na visini zadatka, te da ćemo u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To znači dobivanje brojnih certifikata iz oblasti zdravstvene zaštite koji će se koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama,vrtićima, gradskim upravama i svim drugim privrednim subjektima”, rekla je Ilić.

Ističući da će serijska proizvodnja biti u Republici Srpskoj u halama preduzeća “Webo Bosnia” u Derventi, što će zahtijevati dodatna ulaganja u proizvodnu liniju, Ilić je izrazila nadu da će to dovesti do potrebe za novim radnim mjestima za proizvodnju i montažu.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.