Njemačka od danas uvela obavezna testiranja za povratnike iz rizičnih zemalja

U Njemačkoj od danas na snagu stupa novo pravilo o obaveznom testiranju na koronavirus za sve putnike koji se u zemlju vraćaju iz nekog od rizičnih područja.

Testiranja će se obavljati direktno nakon povratka na aerodromima ili u nekom od centara za obranu protiv koronavirusa a moguće je test obaviti i kod kućnog liječnika. U prvih 72 sata nakon povratka test je besplatan.

Za povratnike koji dolaze cestovnim putem organizovani su testovi u centrima u blizini većih graničnih prijelaza ili željezničkih stanica.To se uglavnom odnosi na saveznu pokrajinu Bavarsku.

Test je moguć i u zemlji iz koje putnik dolazi ali ne smije biti stariji od 48 sati i u tom slučaju troškove testiranja preuzima sam putnik.

Besplatni testovi u roku od tri dana su mogući ali ne i obavezni i za povratnike iz ne-rizičnih zemalja.

Vrijeme čekanja na rezultat testa, što u pravilu ne traje duže od 48 sati, putnik mora provesti u karanteni. Neodazivanje na obavezu testiranja može se kazniti kaznom do 25.000 eura.

Središnji njemački epidemiološki institut Robert Koch na listi rizičnih zemalja navodi oko 130 zemalja i regija među koje spadaju i sve zemlje zapadnog Balkana.

Od zemalja i regija unutar Evropske unije rizičnim se smatra Luksemburg kao i nekoliko španjolskih regija među kojima je i Katalonija.

Udruženje njemačkih liječnika (Marburger Bund) pozdravilo je uvođenje obaveze testiranja jer su i sadašnji testovi, kako je saopšteno, pokazali da je kod povratnika iz rizičnih područja stopa zaraze viša nego kod stanovništva koje je boravilo kod kuće.

“Pozdravljamo uvođenje obaveze jer se pokazalo da se osobe koje se i na odmoru ponašaju rizično nerado testiraju na dobrovoljnoj bazi”, rekla je predsjednica udruženja Susanne Johna za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

Neka liječnička udruženja kritikuju provedbu testova a kritika se prije svega odnosi na proizvoljnu definiciju rizičnih područja.

Udruženje kućnih liječnika kritikuje i činjenicu da povratnici s godišnjih odmora moraju svojim liječnicima dokazati da su boravili u nekom od rizičnih područja.

“Liječnici postaju produžena ruka ministarstva vanjskih poslova”, rekao je predsjednik udruženja kućnih liječnika Ulrich Weigeldt.

Predstavnici vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) kritikuju činjenicu da su testovi za povratnike s odmora besplatni za sve.

“Nije prihvatljivo da svi građani Njemačke snose troškove jednakom mjerom. Kome je potreban jedan test, taj bi ga trebao i sam platiti”, rekao je predsjednik savezne pokrajine Saska-Anhalt Reiner Haseloff (CDU) za dnevnik Die Welt.

Testiranje na koronu stoji 50,50 eura.

Institut Robert Koch u subotu treći dan za redom bilježi dnevno više od 1.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.