Najveće demonstracije protiv Netanjahua, u Jerusalimu demonstriralo više od 10.000 ljudi(VIDEO)

Više hiljada demonstranata okupilo se sinoć ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, zahtjevajući da podnese ostavku.

Bili su to jedni od najvećih protesta u proteklim nedjeljama, navodi AP, a izraelski mediji javljaju da se u Jerusalimu okupilo preko 10.000 demonstranata.

Demonstranti su jučer glasno trubili, i nosili izraelske zastave i postere na kojima je pisalo “crime minister” (ministar zločina), koristeći igru riječi umjesto njegove titule “prime minister”.
Te demostrancije protiv Netanjahua su najveće od 2011. godine kada se protestovalo zbog visokih troškova života.

Netanjahu je pokušao da umanji značaj takvih okupljanja nazivajući demonstrante ljevičarima i anarhistima.

Kasno sinoć je Netanjahuova konzervativna partija Likud izdala saopštenje optuživši dvije privatne TV stanice da daju publicitet demonstrantima i preuveličavaju važnost okupljanja.

Mada su demonstracije bile uglavnom mirne u proteklim danima bilo je i nasilja i neki demonstranti su se sukobili sa policijom optužujući je da koristi prekomjernu silu dok su male grupe Netanjahuovih pristalica povezane sa ultradesnicom napadale demonstrante.

Netanjahu tvrdi da demonstranti huškaju na nasilje protiv njega, a izraelska policija je ovih dana uhapsila oko 20 aktivista ultradesnice i ona je u visokoj pripravnosti zbog mogućeg nasilja protiv demonstranata.

Demonstracije organizuju razne grupe aktivista od kojih se neke protive da Netanjahu bude na vlasti dok mu se sudi za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanje mita u tri slučaja.

Mnogi demonstranti uključujući mlade nezaposlene Izraelce optužuju Netanjahua da je loše rukovodio krizom zbog zaraze novim virusom i nanijetom ekonomskom štetom.

Nezaposlenost u Izraelu premašila je 20 procenata i mnogi vjeruju da je ta zemlja isuviše brzo otvorila ekonomiju poslije početnog uspjeha u suzbijanju virusa.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram