Vitinka uvećala vlasništvo u Vitaminci na 92,4 odsto

Spletena lipa d.o.o. uvećala je vlasništvo u banjalučkoj Vitaminci na 92,4 posto, izvještava Indikator.ba.

U transakciji koja je imala vrijednost od 1,13 miliona KM, a realizovana je putem blok posla na Banjalučkoj berzi 29. jula, Spletena lipa kupila je 5.647.601 akcija Vitaminke po cijeni od 0,20 KM po akciji. Time je Spletena lipa, kompanija iza koje stoji kozlučka Vitinka, udio sa 76,9 posto povećala na 92,4 posto i time se približila pragu od 95 posto koji bi joj omogućio istiskivanje manjinskih akcionara.

Akcije je prodao SEE Investments Solutions GMBH, koji se uzdržao od prodaje u tender ponudi koju je Spletena lipa provela u oktobru prošle godine, nakon što je prethodno preuzela većinsko vlasništvo u Vitaminci. Sada je SEE Investments Solutions prodao akcije, i to po istoj cijeni po kojoj je i tada nuđen otkup – 0,20 KM po akciji.

SEE Investment Solutions GmbH sa sjedištem u Švicarskoj, između ostalog, osnivač je brokerske kuće SEE Investments Solutions Sarajevo. U vlasništvu Vitaminke očigledno se našao po “švicarskoj vezi” jer je prethodni vlasnik banjalučkog proizvođača u prehrambenoj industriji bio švicarski Kreis Industriehandel AG sa sjedištem u Baselu.

Vitinka Zvornik putem Spletene lipe kupila je većinski paket akcija banjalučke Vitaminke od 76,6 posto u oktobru prošle godine za što je platila 5,58 miliona KM.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram