U RS-u od danas mnoge olakšice za trudnice i druge osiguranike

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas počinje finansirati nove lijekove koji se izdaju na recept, i to za hronične opstruktivne bolesti pluća, dok će trudnicama u potpunosti finansirati lijek “didrogesteron”, za koji su do sada morale da izdvajaju participaciju od 8 KM.

Lijek “didrogesteron”, koji se koristi za sprečavanje pobačaja i održavanje rizične trudnoće, od danas će biti na listi A, dok je do sada bio na listi B i trudnice su ga morale doplaćivati, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a.

Iz Fonda podsjećaju da su prošle godine počeli da finansiraju lijek “utrogestan” (progesteron), koji je, također, namijenjen za održavanje trudnoće i veoma često se preporučuje u trudnoći.

Na listu B lijekova koji se izdaju na recept uvršten je prašak za inhalaciju “aklidinijum”, kao i dvokomponentni lijek za hronične opstruktivne bolesti pluća “indakaterol plus glikopironijum bromid”.

Za veći broj oboljelih od rijetkih bolesti od sutra bit će dostupniji dijetetski preparati “infantrini”, “nutrini drink”, “nutri drink”, “nutribel”, “frebini enerdži” i drugi koji su do sada o trošku Fonda mogli da koriste samo oboljeli od pojedinih rijetkih oboljenja.

Fond je uvažio prijedlog Komisije za rijetke bolesti i proširio listu lijekova koje osiguranici mogu da podižu na recept i bez doplate.

Riječ je o oboljelim od Retovog sindroma, Batenove bolesti, glutarne acidurije, Edvardsovog sindroma, te mentalne retardacije.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram