Đukanović:”Još od vremena Miloševića Beograd se nije ovoliko miješao u unutrašnja pitanja Crne Gore”

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović ocijenio je da odnosi Crne Gore i Srbije “nisu dobri” i istakao da zvanični Beograd “još od vremena Miloševića nije više bio umješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas”.

“Crna Gora ničim tome ne doprinosi. Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umješan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas…Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimjerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namjerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svjedoči o nečem drugom.Želim da vjerujem da i u Beogradu ima zdravog razuma. I spremnosti da radimo na popravljanju odnosa u obostranom interesu”, istakao je Đukanović u intervjuu za “Pobjedu”.

Govoreći o litijama koje organizuju eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC), a protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Đukanović je ocijenio da je njihov cilj promjena vlasti u Crnoj Gori, a ne zakona.

“Možda je najtačnije reći da su na početku litije bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svjedoči da je to oblik političke borbe u namjeri da se promjeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon”, rekao je on.

Mjesec i po dana uoči izbora zakazanih za 30. avgust, Đukanović je za predvodnika opozicionog bloka označio SPC u Crnoj Gori, ocjenivši da je to “politički nonsens”.

“Rijetka su društva danas u svijetu gdje vjerske organizacije i njihovi lideri imaju tako vidljivu političku ulogu. Možda bi se to na neki način moglo porediti sa Iranom. Predizborni ambijent je danas bitno drugačiji, to jest značajno nepovoljniji u odnosu na 2016. Crkva nije tada bila prešla političku crtu, bez obzira na to što se znalo ko su njeni favoriti, i u čijem interesu radi. Nije ni zvanična Srbija tada bila tako otvoreno umješana u unutrašnje stvari Crne Gore. Moskva je sada tiša, ali vjerovatno nema ni potrebe da bude glasnija kod tolike galame njenih srpskih eksponenata, i u Srbiji i ovdje” naveo je on.

“SPC se decenijama pozicionira protiv Crne Gore”

Govoreći o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) crnogorski predsjednik je ocjenio da se SPC “sa svojim eparhijama decenijama unazad pozicionira protiv Crne Gore”.

“Izgleda se jedino SPC, i jedino u Crnoj Gori, ne pridržava drevne maksime da je ‘glas naroda – glas Boga’… Niti poštuje normu kanonskog prava “koji se suproti vlasti, suproti se naredbi božijoj”.

Zakon je usvojen zimus, a SPC je ustvari oduvijek podržavala anticrnogorske snage, kao i one nju, rekao je Đukanović dodajući da to da crkva ne haje za zakon potvrđuje i činjenica da je Sinod SPC bio podnio inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu njegove ustavnosti, pa je ubrzo povukao.

To samo svjedoči da u vrhu SPC nema uvjerenosti u pravnu osnovanost onoga što bi protestima koje nazivaju litijama htjeli “da odbrane”, zaključio je Đukanović.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.