RUSIJA U BOSNI I HERCEGOVINI – PRIČA O MAŠI I MEDVJEDU

U cilju glorifikovanja Rusije i širenje njenog uticaja, u Bosni i Hercegovini započeta je kampanja simboličnog naziva “Najljepša zemlja”, te “Kroz Rusiju s objektivom fotoaparata”. Interesantna je činjenica kako su građani BiH imali mogućnost da uzmu učešće u ovoj virtualnoj izložbi fotografija i na taj način učestvuju u glorifikovanju Rusije.

Ambasada Ruske Federacije u BiH je povodom proslave Dana Rusije uložila “velike napore” da na svojim Facebook, Twiter i Instagram profilima za bh. građane pripremi “prikaz” ruskih uspjeha tokom pobjede nad fašizmom i nacizmom kako bi još jednom istakli svoju “superiornost”.

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petr Ivancov prilikom čestitke građanima Dana Rusije – 12. juna, kazao je kako taj praznik simbolizira snagu i uticaj u svijetu. U osvrtu na situaciju na Balkanu, kazao je kako je Rusija važan faktor. Izrekao je i netačnu informaciju, kako je Rusija jedan od vodećih političkih, trgovinskih i ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine, te jedan od najvećih investitora, gdje uspješno rade veliki ruski ekonomski operateri.

Nastavak ruskog malignog uticaja u BiH

U skladu sa političkim, ekonomskim i kulturnim aspektom, ruski uticaj u Bosni i Hercegovini odaje sliku monolitnosti. Ipak, kako bi se dobila što jasnija slika ruskog prisustva u Bosni i Hercegovini, neophodno je sve to staviti u kontekst koji u obzir uzima i odnose prema Evropskoj uniji. S tim u vezi napravljeno je poređenje Rusije i EU-a koje se odnosi na trgovinsku razmjenu.

U ovoj utrci, Bosna i Hercegovina s Rusijom ima skoro trinaest puta manji obim trgovine nego sa Evropskom unijom (4,9% naspram 66,2 %).

Rusija nije jedan od najvećih investitora u BiH

Ruske investicije u BiH su vrlo fragilne i izuzetno nerentabilne za državu. Analize su pokazale kako trenutno poslovanje ruskih kompanija nije transparentno, te je fokusirano na kratkoročnu dobit.

Ruske investicije u BiH su vrlo nerentabilne

Rusija u BiH putem Savjeta za provedbu mira (PIC) i Savjeta bezbjednosti (SB) UN-a širi svoj politički uticaj. Odnos Rusije prema Bosni i Hercegiovini krajnje je nekorektan iz razloga što se miješa kako u njenu unutrašnju, tako i vanjsku politiku. Rusija neće da u potpunosti spriječi evropske integracije BiH jer dugoročno želi da postane trojanski konj unutar Evropske unije, sve radi kako bi osnažila i konsolidovala svoje trenutno prisustvo u regionu.

Ovakva politika Rusije i geostrateško nadmudrivanje prema Bosni i Hercegovini predstavlja opasnost.

I pored nastojanja da se Rusija predstavi kao stabilna i prosperitetna, najveći broj građana i dalje putuju u pravcu zapada.

Najveći broj građana BiH ne vidi Rusiju kao prosperitetnu državu

Da li će se ruski pritisak na BiH pojačavati zavisit će i od imenovanja Jevgenija Primakova za novog direktora “Ruske saradnje”, organizacije koja finansira sve ruske nevladine organizacije u svijetu. U svojim dosadašnjim medijskim istupima, Primakov je otvoreno govorio kako “meka moć” Rusije u svijetu nije na zadovoljavajućem nivou.

“Naše spoljne i odbrambene politike su izuzetno uspješne, ali moramo ne samo da pobijedimo u diplomatskim bitkama i ratovima, već i da možemo da osvojimo srca i umove ljudi. Ruski medvjed mora da se nasmije svijetu. Ali morate se nasmijati tako da mu budu vidljivi svi zubi. Vlasti zemlje to dobro razumiju, ali postoji određena administrativna inercija”, kazao je za medije Primakov.

Ostaje pitanje ko će prvi u Bosni i Hercegovini osjetiti “zube ruskog medvjeda”, odnosno da li će to biti pozicija ili opozicija.

Jevgenij Primakov u posjeti BiH

Važno je napomenuti kako je “Ruska saradnja” osnovana 2009. godine dekretom predsjednika Rusije i pod ingerencijom je Ministarstva spoljnih poslova. Angažovana je na promociji pozitivnog imidža Rusije, ruskog jezika, te na organizaciji i raspodjeli humanitarne pomoći. Trenutno broji 98 filijala u 81 državi, a većina njih su “kulturni” i “naučni” centri. Interesantna je činjenica kako je ova organizacija finansirala i demonstracije protiv vlasti u zemljama u kojima Rusija gubi uticaj.

Rusija svoju propagandu širi i na najmlađe u BiH. Na veliko zaprepaštenje bh. građana, na policama tržnih centara već neko vrijeme se nalazi voćni sok za djecu sa jasno istaknutom slikom “Maše i medvjeda”.

“Maša i medvjed” – ruska propaganda na policama bh. trgovačkih centara

Analitičari u Velikoj Britaniji su potvrdili kako medvjed iz crtića predstavlja Rusiju, dok se Maša ponaša kao ruski predsjednik Putin koji radi više stvari. Glavni zadatak ove animirane serije jeste da djeca steknu pozitivnu sliku o Rusiji.

Serija „Maša i medvjed” aktivno se propagira i van granica Rusije, a na internetu ovaj crtani pregledan je više od 40 milijardi puta.

Animirana serija “Maša i medvjed” je Putinova propaganda, a cijeli projekat namijenjen je za one najmlađe. Ova serija dio je hibridnog rata, u kojem se nalazi niz političkih aluzija.

Političke aluzije se očekuju i 24. juna na Paradi pobjede povodom obilježavanja 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Tim povodom, predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao je veliki broj gostiju, između ostalih i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te srpskog režisera Emira Kusturicu, koji su posljednjih godina dokazali svoje rusofilsko raspoloženje.

Na Paradi pobjede u Moskvi boraviće i kontroverzni režiser Emir Kusturica

Pored njih, na Crvenom trgu u Moskvi se očekuje dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, kao i nekoliko drugih svjetskih zvaničnika kao što su francuski predsjednik Emanuel Makron i indijski premijer Narendra Modi. Svoj dolazak su potvrdili i politički predstavnici Makedonije, Moldavije, Armenije, Tadžikistana, Bjelorusije i Kazahstana. Ipak, još uvijek je neizvjestan dolazak političkih predstavnika Turske i Češke.

Putinov režim, mjesecima se bavio pozivima stranim državnicima za ovu tradicionalnu putinovsku političko – propagandnu manifestaciju. Putinu je, s obzirom na aktuelnu međunarodnu izolaciju Rusije, veoma stalo da mu u goste dođe što veći broj važnih stranih državnika.

Biće to idealna prilika za demonstraciju “sile i moći” i veličanje Rusije, one koja svoj maligni uticaj širi na svakom pedlju zemaljske kugle, tiho i neprimjetno.

 

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Facebook
Twitter
Instagram