Glorifikovanje ruske prošlosti kroz filmski festival u Bratuncu – Paravan za manipulaciju

U bratunačkom Domu kulture je otvoren Festival ruskog filma u organizaciji Ambasade Ruske Federacije u BiH, čime je nastavljeno širenje ruskog prikrivenog uticaja u Bosni i Hercegovini. U okviru četvrtog izdanja ovog Festivala, Bratunčani su imali priliku da pogledaju filmove novije produkacije. Prije zvaničnog otvorenja upriličena je i izložba fotografija pod nazivom „U susret ruskom caru“ koja prikazuje Romanove, posljednju rusku kraljevsku porodicu, njen tragični epilog i stradanje. Na otvorenju izložbe lokalni bratunački sveštenik Dejan Đuričić, kazao je kako se izložbom željela pokazati bratska ljubav između pravoslavne Republike Srpske i Rusije.

Izložbom o Romanovim do „bratske“ ljubavi dva naroda

Legendarne bitke ruskih junaka i ratnika koji brane svoju zemlju, ratuju na ruskom frontu, te kasnije postaju poznati i slavni, kratak je sinopsis većine filmova prikazanih na ovogodišnjem Festivalu ruskog filma. Redali su se kadrovi izmišljenih ali i stvarnih likova u istorijskim ruskim filmovima kreiranim sa jasnom porukom: vraćanje Rusije na međunarodnu scenu kao samostalnog aktera. Filmovi imaju misiju da glorifikuju ulogu Rusije kao vojne sile na globalnoj sceni.

Prema riječima atašea za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Anastasije Gajdalenog, interes za rusku kulturu u Bosni i Hercegovini raste iz dana u dan tako da će u narednom periodu doći do proširenja saradnje i novih projekata. „Mnogo je bitno prisjećati se prošlosti. Srećna sam što se u BiH mnogo njeguje ruska tradicija. Izražavam zadovoljstvo sa kojom pažnjom se narod BiH odnosi prema prošlosti“, kazala je prilikom otvorenja festivala Gajdalenog.

Anastasije Gajdalenog, atašea za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH (prvi red, desno)

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović u izjavi za medije je kazao kako je Ambasada Ruske Federacije u BiH prepoznala veliko interesovanje srpskog naroda za rusku kulturu, jer je riječ o „bratskim“ narodima. „Ruski narod je blizak srpskom i normalno je da tako bude“, istaknuo je načelnik Mlađenović, dodavši kako se opština Bratunac u proteklom periodu bratimila s podmoskovskom opštinom Rošalj.

Direktor bratunačkog Doma kulture Radovan Petković na otvorenju manifestacije se zahvalio Ambasadi Ruske Federacije u BiH za podršku i istakao kako postoji veliko interesovanje za rusku kulturu.

Slaba posjećenost izložbe „U susret ruskom caru“

Proboj ruske kulture i njen uticaj posebno je primijetan u Bosni i Hercegovini i Srbiji gdje se jasno ističe njegova identifikacija kroz srpsko-rusku zajedničku vjeru, istoriju i prošlosti, što je samo paravan za manipulaciju.

Postavlja se pitanja u kojoj mjeri će ovakva vrsta saradnje sa Rusijom ograničavati Bosnu i Hercegovinu, posebno Republiku Srpsku, u bliskoj budućnosti. U isto vrijeme, postavlja se pitanje šta bi bilo da takve saradnje nema? Da li treba otvoriti vrata umjetnosti i prema Zapadu ili je Rusija jedina alternativa? Evidentna je i činjenica kako je jedan dio ruskih filmova kreiran sa propagandnom misijom i nije oslobođen od političkog uticaja. Politika se uvlači u rusku kinematografiju, te orkestrira šta će se prezentovati javnosti.

Da li treba vrata umjetnosti otvoriti i prema Zapadu ili je Rusija jedina alternativa?

Činjenice govore kako ruski filmovi imaju tek simboličnu gledanost u svijetu i nisu dobro prihvaćeni od strane publike, uglavnom zbog stereotipa koji glorifikuju žrtve, te zanemaruju relevantne istorijske činjenice.

Ruski filmovi zanemaruju relevantne istorijske činjenice

Posebno je to evidentno u slučaju filmova negiranja opšteprihvaćenih istorijskih činjenica, što se naročito odnosi na sovjetsko-njemački sporazuma o nenapadanju na osnovu kojeg je došlo do kreiranja „nacističkog pakta“. S tim u vezi je i uzaludna priča o tome kako je Sovjetski savez dao doprinos u borbi protiv fašizma, kako to navode pojedini ruski istoričari, te kako se predstavlja javnosti u Bosni i Hercegovini. Dio evropskih država zatražio je materijalnu odštetu od Ruske Federacije zbog uloge u ratnim dešavanjima tokom Drugog svjetskog rata njene prethodnice Sovjetskog saveza.

Poluprazna sala tokom otvorenja Festival ruskog filma

Važno je napomenuti kako su, pored malobrojnih građana Bratunca, Festivalu ruskog filma prisustvovali i predstavnici Udruženja građana „Istočna alternativa“ koji su ranije u nekoliko navrata isticali važnost vojne saradnje sa Rusijom, kada su po gradovima Republike Srpske paradirali sa slikama trenutnog ruskog predsjednika Vladimira Putina, čime su izazvali ogorčenje bosanskohercegovačke javnosti.

 

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.