Špirić: Saradnja sa NATO-om nikad nije bila sporna za SNSD

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić rekao je da je jučerašnje imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine kompromis političkih faktora u interesu svih naroda u državi, navodeći da usvojeni dokument Program reformi BiH, koji će biti poslat u Brisel, ne znači članstvo u NATO savezu.

“To znači nastavak saradnje i taj dokument nije u koliziji sa Rezolucijom Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. Prioritet u tom dokumentu spoljne politike BiH nije članstvo u NATO, već saradnja posredstvom sprovođenja reformi što je neophodno jer BiH stoji u mjestu. To nikako ne prejudicira članstvo u NATO. Hoćemo saradnju i reforme, ali članstvo u NATO nećemo”, naglasio je Špirić.

On je za RTRS istakao da je ovaj kompromis bio potreban svima u Bosni i Hercegovini, te bi u najskorije vrijeme trebalo očekivati potvrdu Tegeltije i njegovog kabineta u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime će biti ispoštovana većinska biračka volja građana iz entiteta.

Špirić je rekao i da je imenovanjem Tegeltije poražena “nadničarska politika opozicije iz Republike Srpske, SDS-a i PDP-a, koja je podrivala RS, njene institucije i, zarad opstanka na vlasti, krenula u izmjene Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a što bi značilo pojeftinjenje glasa ovog entiteta u državnim institucijama”.

On je ocijenio da je to bila “gubitnička politika” koja više nije kredibilna za domaće i međunarodne faktore.

Špirić je istakao da je na ovom kompromisu u Bosni i Hercegovini, u okviru kojeg je došlo do Programa reformi, dugo radio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Taj dokument se zapravo odnosi na reformu Oružanih snaga BiH, bezbjednosnog sektora, na ekonomske reforme… On nije uslov, niti znači aktiviranje MAP-a, kao ni članstvo u NATO”, naglasio je Špirić.

On je ponovio da saradnja sa NATO-om nikad nije bila sporna za SNSD, te da su reforme u BiH neophodne u smislu rješavanja problema terorizma, migrantske krize i stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za sve.

“Mi smo za to da se čita sadržaj dokumenta, a ne tumači. Dokument se zove Program reformi i to je ono na čemu je SNSD insistirao”, rekao je Špirić.

On je potvrdio Dodikovu izjavu da bi eventualna odluka o članstvu u NATO morala biti donesena iznova u Predsjedništvu i u institucijama vlasti BiH.

“Ali, to je donošenje političke odluke ako je bude i kada je bude… Zato govorim da ovo nije program za članstvo u NATO, čak ni NATO to ne traži. Na članstvo su predstavnici opozicije u Republici Srpskoj pristali još u Strategiji spoljne politike BiH koja je usvojena dok je srpski član Predsjedništva BiH bio PDP-ov Mladen Ivanić. Time je trasiran put za NATO”, rekao je Špirić.

On poručuje da se treba posvetiti reformama od interesa za sve.

“Rečeno je i da Program reformi neće otići diplomatskom poštom u Brisel dok ne budu izabrani Tegeltija i njegov kabinet. Postoje parlamentarne procedure i mislim da je sve to moguće završiti do kraja decembra”, rekao je Špirić.

On je izrazio nadu da će nakon završetka imenovanja Tegeltije i konstituisanja institucija na nivou BiH biti stvoreni uslovi za ratifikaciju raznih međunarodnih sporazuma finansijskog karaktera s ciljem razvoja entiteta.

Špirić je rekao da je Tegeltija iskusan čovjek koji ima jaku političku podršku.

“Mislim da će kolege iz Federacije imati razumijevanja da rade na zajedničkom interesu, a da ono o čemu se sporimo ostane po strani. Želja je da bude napravljen podnošljiv ekonomski status u oba entiteta i da ljudi ne napuštaju BiH, već da ostaju ovdje. To su veliki izazovi”, rekao je Špirić i dodao da je pozitivno što je postignuti kompromis podržao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.