Politička analitičarka Topić:“Neće priznati da se radi o kompromisu, insistiraju na svojoj priči”

Lideri tri partije su nakon godinu dana postigli konačan dogovor, iako su interpretacije različite u odnosu na ono ko ih interpretira, što opet pokazuje neku vrstu slabosti i neuvjerljivosti pojedinih aktera.

Rekla je ovo politička analitičarka Tanja Topić komentarišući jučerašnji dogovor članova Predsjedništva BiH i imenovanje mandatara za formiranje Savjeta ministara BiH.

Iako su konačno postigli dogovor, Topićeva smatra da niko od aktera neće priznati da je riječ o kompromisu.

– Većina njih je zastupala vrlo izričit i jasan stav u pogledu onoga šta oni hoće i šta je potrebno da se formira vlast. Međutim, sada niko od njih neće reći da je napravio kompromis, iako su čak i neki EU rekli da je zapravo snaga toga što je postignuto upravo u tom kompromisu – rekla je Topićeva.

Naglašava da niko od aktera neće reći da je postignut kompromis već će i dalje insistirati na interpretaciji prijemčivoj za uho onog dijela javnosti kojoj su se i obraćali sa onim svojim izričitim stavovima.

Podsjećemo, Predsjedništvo BiH, nakon više od godinu poslije opštih izbora, donijelo je odluku da mandatar za sastav Savjeta ministara BiH bude Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Kako je dogovoreno, dan nakon što Parlamentarna skupština BiH potvrdi imenovanje Zorana Tegeltije, Stalna misija BiH u NATO predaće Program reformi u BiH.

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.