Beograd: Uhapšena majka koja je ostavila bebu u kontejneru

Majka koja je ostavila bebu u kontejneru u beogradskom naselju Žarkovo je uhapšena i njoj je određeno policijsko zadržavanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.Stefanović je kazao da zbog teške kvalifikacije krivičnog djela ženu očekuje i pritvor. “Hvala svim organima koji su doprinijeli da ovaj život bude spašen”, rekao je Stefanović.Kako su objavili mediji, u pitanju je 33-godišnja žena.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva uhapšena je 33-godišnja M. G. zbog sumnje da je juče ostavila tek rođenu bebu u kontejneru u beogradskom naselju Žarkovo.

Kako je saopštio MUP, majka se u jutarnjim satima porodila u stanu bez nadzora ljekara, bebu stavila u kesu i ubacila u kontejner u blizini stana na Čukarici.

Šokantan prizor zatekao je jučer ujutro penzioner iz Žarkova kada je u kontejneru pronašao tek rođenu bebu. Ispostaviće se da je novorođenče čudom preživjelo i da su je, nakon što je ovako brutalno odbačeno, pratile nevjerovatne srećne okolnosti.Prava je sreća što je jutros u kontejneru neko uopšte pronašao bebu.

Penzioner Slobodan Cvetković je izašao da prošeta psa, a kada je htio da izmet baci u đubre, začuo je, kako je kasnije za “Blic” opisao, “nešto poput stenjanja”.

Pravo je čudo i što je novorođenče uopšte uspjelo da preživi nekoliko sati ostavljeno u zatvorenoj plastičnoj kesi.

Naime, stanari ovog beogradskog naselja svjedoče da su plač bebe čuli još oko pet sati, ali da su pomislili da je to dijete iz komšiluka, a Cvetković je bebu u kontejneru pronašao nešto prije osam časova, dakle tri sata od kako se plač začuo.

Osim što je imalo sreću da ga ovaj penzioner čuje i spasi iz plastične kese, još jedna nevjerovatna okolnost išla je na ruku ovom dječaku.

Beba je ostavljena u kontejneru ispred ove zgrade u beogradskom naselju Žarkovo

Naime, kako svjedoče stanari ovog beogradskog naselja, kamioni gradske čistoće ove kontejnere prazne svako jutro oko pet, šest sati.

Ali, iz nekog razloga, baš jutros se nisu pojavili u to vrijeme, kao ni do nešto prije osam sati, kada je Cvetković pronašao bebu.

Da su i ovo jutro došli kada i svako, tek rođenog dječaka verovatno niko ne bi ni čuo niti spasio.

Supruga Slobodana Cvetkovića dodaje i da se njihov pas još oko četiri sata uznemirio, da je neko vrijeme lajao sa terase u pravcu kontejnera, “kao da je nešto osjetio”, ali jednostavno nikome nije moglo ni na pamet da padne da je u đubretu ostavljena tek rođena beba.

Direktor Tiršove Siniša Dučić rekao je danas da je beba odmah po prijemu detaljno pregledana od strane pedijatra, ortopeda i neurohirurga.

– Beba je u dobrom opštem stanju, vitalna i nema nikakvih povreda i do kraja dana izvršiće se i sva ostala ispitivanja – naveo je Dučić.

Beba se nalazila u plastičnoj kesi iznad koje je bio postavljen otvoren suncobran
(Beba se nalazila u plastičnoj kesi iznad koje je bio postavljen otvoren suncobran)

Ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, koji je u Tiršovoj obišao ostavljenu bebu, potvrdio je da je, prema informacijama iz Centra za socijalni rad, beba sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi u kontejneru u Žarkovu.

– Ovo zaista nije način na koji se djeca ostavljaju ukoliko ih roditelji ne žele. Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično djelo. Ukoliko majka ne želi svoje djete, njena obaveza je da ga barem preda određenoj zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako djetetu ne ugrožava život – istakao je Đorđević.

 

0Shares

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.